Ervaring en knowhow als troeven
Je woning verkopen of verhuren vraagt heel wat tijd en kennis… Laat je daarom begeleiden door een vastgoedmakelaar-bemiddelaar.
Als consument is het niet eenvoudig in te schatten hoe je een verkoop of verhuur best aanpakt, welke documenten je in orde moet hebben en wat nu juist een correcte prijs is… Een vastgoedmakelaar-bemiddelaar begeleidt je gelukkig doorheen het volledige proces. Van het allereerste bezoek tot het ondertekenen van de onderhandse verkoopovereenkomst, en alles daartussen. Ontdek hieronder de meerwaarde tijdens elke fase van de vastgoedtransactie.
… naar het bepalen van de juiste prijs…
Hoewel het schatten van een pand niet strikt is voorbehouden voor vastgoedmakelaars, hebben zij wel een uitstekende kennis van de verschillende regio’s en een correcte kijk op de courante verkoop- en verhuurprijzen. Een vastgoedmakelaar-bemiddelaar kent de parameters waar hij rekening mee moet houden om een waardebepaling op te maken, zoals de bewoonbare oppervlakte, de afwerkingsgraad, maar ook bv. de aanwezigheid van scholen, openbaar vervoer, winkels enz.
… gevolgd door het presenteren van de woning…
Wanneer je als consument een overeenkomst aangaat met een vastgoedmakelaar-bemiddelaar voor het verkopen of verhuren van jouw woning houdt dat in dat hij of zij jouw pand in de kijker zal zetten. Dat doet een makelaar op zoveel mogelijk manieren, zodat jouw pand het juiste doelpubliek bereikt en vlot verkocht of verhuurd raakt.
Zo zal hij of zij jouw woning in de kijker zetten op de website van het vastgoedkantoor, op de sociale media pagina’s van dat kantoor en op diverse portaalwebsites. Dat wordt gedaan met professionele foto’s, een virtueel bezoek of eventueel een video.
Daardoor kan je als consument gerust zijn dat jouw pand de nodige visibiliteit krijgt.
… en de interactie met potentiële kopers…
Een vastgoedmakelaar-bemiddelaar neemt het contact met potentiële kopers of huurders van jou over, en organiseert de plaatsbezoeken. De verkoop- en bouwtechnische kennis die een makelaar heeft komt daarbij goed van pas. Daarnaast beschikt hij of zij over voldoende financiële en fiscale kennis om info te kunnen verstrekken rond hypothecaire kredieten, erfplanning, premies die n.a.v. bepaalde renovatie- of onderhoudswerken kunnen worden toegekend, enz. Dat zorgt ervoor dat geïnteresseerden goed geïnformeerd zijn en een doordachte keuze kunnen maken.
Wanneer er dan een bod binnenkomt zal de vastgoedmakelaar-bemiddelaar dat transparant overmaken aan de opdrachtgever, en de bieder(s) op de hoogte brengen van het gevolg dat de opdrachtgever aan dat bod heeft gegeven. De vraagprijs is in de meeste gevallen immers een uitnodiging om te onderhandelen over de prijs.
…om te komen tot feilloze afhandeling en verkoop
Wanneer de verkoper het uitgebrachte bod aanvaardt komt de verkoop tot stand. De vastgoedmakelaar-bemiddelaar waarmee je samenwerkt zal dan de onderhandse verkoopovereenkomst, beter gekend als ‘het compromis’, opstellen.
Dat document vormt de basis voor de authentieke akte die later bij de notaris wordt verleden. Het bevat alle belangrijke informatie zoals de exacte beschrijving van het goed, de identiteit van de partijen, de aankoopprijs, het tijdstip van overdracht…
Wanneer er met een opschortende voorwaarde tot het bekomen van een hypothecaire lening wordt gewerkt staat dat daar ook in. De vastgoedmakelaar-bemiddelaar zal je informeren over het nut en het belang van een opschortende voorwaarde, bijvoorbeeld omdat je nog niet zeker bent hoeveel je bij de bank kan lenen, en over de gevolgen van het niet nakomen van de verkoopovereenkomst. Als de verkoop niet kan plaatsvinden, kan dit verregaande gevolgen hebben. Zo kan de verkoper een vergoeding vragen indien de verkoop uiteindelijk niet zou doorgaan. Je moet je als koper dus niet onder druk laten zetten om de opschortende voorwaarde te laten vallen. Alvorens een bod uit te brengen is het altijd raadzaam om bij de bank langs te gaan om zekerheid te krijgen tot welk bedrag je kan lenen. Zo kan je als koper gerichter op zoek gaan naar een woning.