Dit nieuws is 8 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.
Vastgoedmakelaars en hun werknemers moeten een resem verplichtingen naleven om het witwassen van zwart geld tegen te gaan. Wie dat niet doet, riskeert stevige geldboetes en een intrekking van de vastgoedmakelaarserkenning door het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). “Er zijn geen excuses meer”, is BIV-ondervoorzitter Luc Machon duidelijk. “De regels zijn duidelijk. Wie zwart geld door de vingers ziet, is het beroep van vastgoedmakelaar onwaardig.” Dat is de reactie van het BIV, de tuchtrechtelijke overheid van de vastgoedmakelaars, op het nieuws dat 37% van alle Belgen registratierechten zou ontwijken op vastgoed.
Uit een studie van 2012, die vandaag in de actualiteit kwam, blijkt volgens professor fiscaal recht Michel Maus dat 37% van alle Belgen registratierechten op vastgoed ontwijkt door een deel in het zwart te betalen. “Dat is wel erg veel”, aldus Machon. “Vastgoedmakelaars en hun werknemers moeten immers een hele resem verplichtingen naleven om het witwassen van zwart geld tegen te gaan.”
Antiwitwasverplichtingen
Machon somt enkele van de verplichtingen van de vastgoedmakelaars op: “Sinds 1 januari 2014 geldt bij de aankoop van vastgoed een totaal cashverbod. Vastgoedmakelaars mogen dus geen cent cash tolereren. Elke verkoopovereenkomst moet het rekeningnummer vermelden waar de betaling vandaan komt. Wanneer er cash geld aan een transactie te pas komt, moeten zij dit melden aan de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI). Elk vastgoedkantoor moet bovendien een antiwitwasverantwoordelijke aanduiden, die verantwoordelijk is voor het naleven van alle verplichtingen.”
“Sinds 1 januari 2014 geldt een totaal cashverbod bij de aankoop van vastgoed”
Luc Machon, BIV-ondervoorzitter
Procedures
Immokantoor Vastgoedservice kwam dit weekend in opspraak door vermeende fiscale fraude. “Tegen de voormalige zaakvoerder liepen en lopen heel wat afzonderlijke procedures bij het BIV die tot gevolg hadden dat de zaakvoerder geen vastgoedmakelaarsactiviteiten meer mocht stellen”, zegt Machon. Het vastgoedkantoor in kwestie maakt echter gebruik van een constructie waarbij slechts één erkende vastgoedmakelaar in de gehele vennootschap actief is. Om te vermijden dat een sanctie tot gevolg zou hebben dat alle kantoren de deuren moesten sluiten, stelde het kantoor een nieuwe BIV-erkende zaakvoerder aan. “Naar aanleiding van het nieuws over vermeende fraude in het kantoor, heeft het BIV een nieuw dossier geopend en de nieuwe zaakvoerder om toelichting gevraagd”, bevestigt de BIV-ondervoorzitter.
Sancties
Naast een geldboete tot 1.250.000 euro riskeert een hardleerse vastgoedmakelaar eveneens een tuchtsanctie opgelegd te krijgen van het BIV. Het BIV is de scheidsrechter op de immomarkt en kan een vastgoedmakelaar sancties opleggen gaande van een berisping tot een definitieve intrekking van zijn erkenning, waardoor hij het uitoefenen van het beroep moet stoppen.