Terug naar het overzicht

Record: België telt 10.630 erkende vastgoedmakelaars, één op de drie is vrouw

vrijdag 29 mei 2020

Publicaties
  • Het erkend beroep van vastgoedmakelaar kent steeds meer succes. Zo is er inmiddels een recordaantal van maar liefst 10.630 vastgoedmakelaars in ons land
  • Ook het aantal vrouwelijke makelaars neemt geleidelijk toe. Inmiddels is één op de drie makelaars een vrouw. 
  • Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) zet zwaar in op proactieve controles bij de vastgoedmakelaars. Concreet voerde het BIV vorig jaar bijna dagelijks proactieve controles uit in Vlaanderen. 
  • Daarnaast wordt de strijd tegen nepmakelaars verder opgevoerd. Het BIV opende vorig jaar gemiddeld één dossier per dag tegen een mogelijke nepmakelaar. In totaal konden 33 onwettige beoefenaars uit de markt gehaald worden. De strijd tegen de nepmakelaars is en blijft prioritair voor het BIV.

>> Check ons jaarverslag 2019!

Het erkende beroep van vastgoedmakelaar blijft de laatste jaren aan succes winnen, met intussen een recordaantal van 10.630 makelaars in België. Het beroep wordt meer en meer geprofessionaliseerd. Zo moet elke stagiair-vastgoedmakelaar een stagetraject doorlopen, geldt er een jaarlijkse vormingsplicht voor elke vastgoedmakelaar, beschikt hij over een financiële borgstelling, etc. Maar de cijfers maken duidelijk dat kandidaten duidelijk niet afgeschrikt worden door deze voorwaarden. 

De gemiddelde leeftijd van de vastgoedmakelaar in ons land is 48 jaar, terwijl men gemiddeld op 34 jaar aan z’n stage begint. De concentratie aan vastgoedmakelaars is het sterkst in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Per vierkante kilometer zijn er 12 vastgoedmakelaars actief. Daarna tellen West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen de meeste vastgoedmakelaars, met respectievelijk 1.589 en 1.402 makelaars. Daarna volgt Antwerpen met 1.395 makelaars. 

Steeds meer vrouwen 

Ook opvallend: van de 10.630 vastgoedmakelaars in ons land zijn er maar liefst 3.374 vrouwen, goed voor 32 procent of één op de drie. Dat zijn er bijna 1.000 meer dan in 2012. Die opwaartse beweging bevestigt mee de trend dat vrije beroepen steeds meer succes kennen bij vrouwen.

“We zijn verheugd dat het aantal vrouwelijke leden jaar na jaar stijgt. Het is een sector met nauw sociaal contact, waar je een adviserende, betekenisvolle functie opneemt bij een transactie die veel mensen maar één keer in hun leven ondernemen, namelijk de aankoop van een woning. Het beroep kent ook een brede waaier aan facetten en dat spreekt vrouwen duidelijk aan.“

Dorien Stevens, communicatieverantwoordelijke BIV