Terug naar het overzicht

Wil je je stageovereenkomst verbreken? Zo ga je te werk

woensdag 19 februari 2025

office

De stagiair en de stagemeester zijn gebonden door een stageovereenkomst. Deze neemt automatisch een einde op het moment dat de stagiair wordt toegelaten tot de bekwaamheidsproef. Indien echter tijdens de stage blijkt dat een verdere samenwerking onmogelijk is, kan de overeenkomst op elk moment tijdens de stage worden verbroken. Dat kan hetzij in onderling overleg, hetzij eenzijdig.

We raden aan om een verbreking in de mate van het mogelijke in onderling overleg te regelen. Mogelijk moeten er immers nog afspraken gemaakt worden over bv. openstaande facturen of verschuldigde commissies. Je kan ook afspraken maken over het al dan niet volbrengen van een opzegtermijn.

Voor elke verbreking geldt dat er een verbrekingsdocument moet opgesteld worden en dat een kopie hiervan per aangetekend schrijven aan de Uitvoerende Kamer gestuurd moet worden.

Hiervoor is geen standaarddocument voorhanden. Minstens de volgende zaken moeten worden vermeld:

  • de datum van verbreking
  • de eventuele opzegtermijn

Indien elke communicatie onmogelijk blijkt dan is een eenzijdige verbreking onvermijdelijk. Dan wordt de stageovereenkomst door stagiair of stagemeester beëindigd met inachtneming van een opzegtermijn van 1 maand, tenzij de omstandigheden dit niet toelaten. De opzeggende partij moet de andere partij alsook de Uitvoerende Kamer daarvan per aangetekend schrijven informeren.

Hou zeker ook deze zaken in het achterhoofd:

  • Ondanks de verbreking van de stageovereenkomst behoudt de stagiair zijn of haar BIV-nummer en blijft hij of zij op de lijst van stagiairs staan, een BIV-bijdrage betalen en dient hij of zij nog steeds de deontologie te respecteren;
  • Om de stage verder te zetten, moet je als stagiair binnen 3 maanden vanaf het einde van de stage (dus vanaf het einde van een eventuele opzegtermijn) een nieuwe stageovereenkomst ter goedkeuring hebben voorgelegd aan de Uitvoerende Kamer. Als dat niet gebeurt, dan zal je ambtshalve worden weggelaten van de lijst van stagiairs;

  • Een verbreking staat niet gelijk aan een weglating. Als je als stagiair het beroep niet langer wenst uit te oefenen en de stage niet wil voortzetten, dien je een weglating aan te vragen van de lijst van stagiairs. Je kan dit doen vanuit je persoonlijk account.