Stemperiode voor BIV-verkiezingen komt dichterbij: wat doet de Nationale Raad precies?
woensdag 30 oktober 2024
De periode waarin je je stem kan uitbrengen voor de BIV-verkiezingen laat niet lang meer op zich wachten. Over minder dan een maand is het al zover. De stemming (periode waarbinnen kan worden gestemd) wordt geopend op 20 november 2024 om 10u.00en afgesloten op 6 december 2024 om 10u.00. Op 20 november zullen alle stemgerechtigde leden op de hoogte worden gebracht via een BIV-Flash. Stagiairs zijn niet stemgerechtigd.
In aanloop naar de stemperiode staan we stil bij de rol van de drie BIV-organen waarvoor je je stem kan uitbrengen. Vandaag belichten we de rol van de Nationale Raad, volgende woensdag is het de beurt aan de Uitvoerende Kamer en op 13 november zetten we de Kamer van Beroep in de kijker. Zo ben je goed geïnformeerd!
De Nationale Raad vormt de wetgevende macht binnen het BIV en zou je het parlement van het Instituut kunnen noemen. De Raad telt 36 leden en is naar taalpariteit samengesteld. Er zetelen 18 mandatarissen per taalrol (9 Nederlandstalige effectieven + 9 plaatsvervangers evenals 9 Franstalige effectieven + 9 plaatsvervangers). De Nationale Raad vergadert telkens onder toezicht van de regeringscommissaris die hiertoe - op voordracht van de minister van Middenstand - door de koning is benoemd.
Maar waar houdt de Nationale Raad zich mee bezig? Hieronder een overzicht van haar voornaamste taken:
-
het opstellen en aanpassen van het stagereglement en de plichtenleer;
-
het nemen van maatregelen m.b.t de vorming van de leden;
-
het stemmen van het jaarlijks budget;
-
het toezien op de naleving van de voorwaarden inzake de toegang tot het beroep en elke inbreuk inzake onwettige uitoefening van het beroep bij de gerechtelijke overheid aanklagen.
Daarnaast zullen de nieuwe leden van de Nationale Raad in januari 2025 in hun midden de vier Bureauleden (2 Nederlandstaligen en 2 Franstaligen) aanduiden. Je kan dus zelf geen stem uitbrengen voor het Bureau. Het Bureau vormt de uitvoerende macht van het Instituut, komt wekelijks samen en buigt zich over de lopende zaken, houdt toezicht op het financieel beheer van het BIV enz.