Begin juni publiceerden we ons jaarverslag 2022. Elke week zoomen we in op een welbepaald topic uit het verslag. Deze 29 juni, houden we halt bij onze dienst Opsporing die het gevecht aangaat tegen onwettige beoefenaars van het beroep, en die dossiers waar nodig voor de rechtbank brengt.
De dienst opende afgelopen jaar 372 dossiers rond (vermoedens van) illegale makelaardij. Dat waren er iets minder dan in 2021 (408). De dossiers kwamen tot stand op basis van klachten of informatievragen van consumenten of vastgoedmakelaars. Daarnaast hebben we eigen privédetectives in dienst die proactief onderzoek verrichten en zo illegale praktijken aan het licht brengen. Vorig jaar maakten ze 486 inspectieverslagen op.
Gelukkig doet zich niet in elk geopend dossier illegale makelaardij voor. In eerste instantie gaan we bij de betrokkene informatie opvragen. Soms blijkt de betrokken persoon een bediende te zijn in een vastgoedkantoor, of gaat het om een syndicus die mede-eigenaar blijkt te zijn. Andere keren is het vermoeden onterecht… In dergelijke gevallen kan een dossier snel worden afgesloten.
Als er wel sprake is van onwettige uitoefening kan de betrokkene ervoor kiezen om zich in regel te stellen door de BIV-stage aan te vatten, of kan hij als bediende in een vastgoedkantoor gaan werken. Zoniet zal hij de illegale activiteiten onmiddellijk moeten stopzetten. Gebeurt dat niet, dan maakt het BIV het dossier aanhangig bij de rechtbank. Die spreekt vaak stakingsvorderingen uit (bevel tot onmiddellijke stopzetting van de illegale activiteiten), die veelal gekoppeld zijn aan fikse dwangsommen, die tot 5.000 euro per inbreuk per dag kunnen oplopen. In 2022 werden alle 14 vonnissen in het voordeel van het BIV uitgesproken. Zodoende werden er dus 14 nepmakelaars uit de markt gezet