Dit nieuws is 9 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.
In deel 2 over de conclusies van het Grote Woononderzoek 2013 belichten we de lezingen over de kwaliteit en isolatiegraad van de Vlaamse woningen en het afsluitende panelgesprek.
“37% van de woningen van ontoereikende kwaliteit”
Uit de lezing van Lieve Vanderstraeten, onderzoeker aan de KU Leuven, bleek dat 37% van de woningen, ongeveer 1 miljoen Vlaamse woningen zijn dat, van ontoereikende kwaliteit is. 13% daarvan heeft structurele ingrepen nodig, al dan niet aangevuld met beperkte herstellingen. Het gaat dan over stabiliteitsproblemen, vochtproblemen, onvoldoende woonoppervlakte of geen sanitair. Onder structurele ingrepen vallen dus de meer fundamentele bouwtechnische ingrepen en ingrepen aan structuur, indeling en uitrusting van de woning. Opvallend is dat het aandeel private en sociale huurwoningen in de structureel ontoereikende woningen ongeveer gelijk is. De overige 24%, de “net-niet-categorie”, kan toereikend gemaakt worden mits kleine herstellingswerken, zoals herstellingen aan technische installaties, creëren van voldoende verluchting, een veiligere trap, enzoverder.
Op vlak van isolatie en energiezuinigheid viel in de studie van Wesley Ceulemans en Griet Verbeeck van de Universiteit Hasselt vooral op dat het EPC onder huurders nog erg weinig gekend is. 42% van de huurders bij een private eigenaar zonder bemiddeling kent het EPC. De bemiddeling van vastgoedmakelaars brengt dat percentage op 50%, wat wil zeggen dat er nog erg veel marge is voor bewustmaking bij huurders omtrent EPC en energieverbruik. Er bestaat wel een sterke positieve correlatie tussen kennis van het EPC en de socio-economische kenmerken “inkomen” en “opleiding”. Hoe hoger het inkomen of de opleiding van de huurder, hoe beter het EPC gekend is.
“Verhuren rendabel, maar enkel in ideale omstandigheden”
De studiedag werd afgesloten met een nabeschouwend panelgesprek. Deelnemers aan dit gesprek waren Fred Niemans van de Verenigde Eigenaars, vastgoedmakelaar en lid van de Nationale Raad Karen Van De Woestijne en Sien Winters van het Steunpunt Wonen. De dames en heer kregen de kans om hun visies te uiten over de presentaties. Verhuren is met een netto-opbrengst van ongeveer 3 procent per jaar wel degelijk rendabel, zo werd gesteld, maar dat is enkel zo in ideale omstandigheden. Voorts werd het gelijke aandeel van kwalitatief ontoereikende private en sociale huurwoningen op de korrel genomen en werd het afkeuren van een woning qua woonconformiteit op basis van punten “veel te streng” genoemd omdat het feit dat veel van die punten in het conformiteitsattest beïnvloed worden door de huurder.