Terug naar het overzicht

Gebruik van de derdenrekening: hoe handelen + do’s and don’ts

woensdag 25 september 2024

payment

Vastgoedmakelaars mogen enkel derdengelden via hun derdenrekening ontvangen. De klant zal dus worden gevraagd om de verschuldigde bedragen op deze kwaliteitsrekening over te schrijven. Mochten er per ongeluk toch derdengelden op een andere rekening van het vastgoedkantoor terechtkomen dan dient de makelaar deze onverwijld naar de derdenrekening over te maken.

De vastgoedmakelaar dient de gelden zo snel mogelijk naar de rechthebbende door te storten. Als hem dat om gegronde redenen binnen de vier maanden na ontvangst niet lukt, dient hij ze op een rubriekrekening (een geïndividualiseerde rekening geopend m.b.t. een bepaald dossier of een bepaalde klant) te plaatsen. Deze rubriekrekening moet pas geopend worden van zodra het voorschot meer bedraagt dan 2.500 euro.

De wet voorziet dus dat er twee soorten kwaliteitsrekeningen bestaan:

•enerzijds de derdenrekening: een globale rekening waarop gelden worden ontvangen of beheerd die naar cliënten of derden doorgestort moeten worden.

•anderzijds de rubriekrekening: een geïndividualiseerde rekening geopend m.b.t. een bepaald dossier of een bepaalde klant.

De andere te respecteren termijn: de vastgoedmakelaar moet de sommen - ongeacht het bedrag - die door de gerechtigde niet zijn teruggevorderd, noch aan hem zijn overgemaakt twee jaar na afsluiting van het dossier doorstorten naar de Deposito- en Consignatiekas.

Tot slot nog enkele do’s and don’ts die onmisbaar zijn voor een correct beheer van je derdenrekening:

DO’s:

Bemiddelaars en rentmeesters moeten altijd over een officiële derdenrekening beschikken, zélfs indien de voorschotten naar de notaris worden overgemaakt. Bij voorkeur heb je een eigen derdenrekening, maar een gezamenlijke derdenrekening van het kantoor gebruiken, is toegelaten.

•Zorg voor een transparant beheer door ervoor te zorgen dat elke verrichting gelinkt is aan een dossier of transactie.

•Zoals hierboven al vermeld: stort de gelden zo snel mogelijk door naar de rechthebbende.

•Zorg dat je derdenrekening duidelijk gekend is. Je dient ze op je briefpapier, documenten en website te vermelden.

 

DON’TS:

Gebruik derdengelden nooit voor privéaankopen of voor het betalen van andere kosten. Dit kan absoluut niet!

•De derdenrekening mag nooit een debetsaldo vertonen. Eventuele bankkosten moeten, conform de "overeenkomst derdenrekening" van een andere vastgoedmakelaarsrekening, waarop andere voor de vastgoedmakelaar bestemde tegoeden in bewaring worden gegeven, worden afgetrokken.

Er kan nooit een krediet worden toegestaan op een derdenrekening.