Dit nieuws is 7 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.
BIV betreurt persactie minister Peeters en vraagt opheldering en overleg
dinsdag 21 februari 2017
Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) stuurde eind januari een brief naar het BIV waarin hij de resultaten meedeelde van de controles die de Economische Inspectie vorig jaar in de sector uitvoerde. Hieruit blijkt dat bij 59% van de 322 gecontroleerde immomakelaars één of meerdere overtredingen werden vastgesteld. Het BIV vroeg begin februari meer duidelijkheid bij de cijfers en de exacte vaststellingen die werden gedaan en drong daarom aan op een overleg met Kris Peeters, waarbij het Instituut een aantal data voorstelde.
Als Beroepsinstituut betreuren we sterk dat het Kabinet Peeters op 20 februari met deze informatie nog voor het door ons gevraagde duidingsoverleg naar de pers is gestapt.
Bij vorige onderzoeken is gebleken dat er uiteenlopende interpretaties bestaan omtrent een aantal bepalingen in het KB bemiddelingsopdrachten. Dit werd in het verleden reeds aangekaart bij de bevoegde diensten. Ook wat de prijsaanduiding betreft bestaan er verschillende interpretaties omtrent de aard van de diensten die de vastgoedmakelaar aanbiedt (homogene dan wel heterogene diensten). Het BIV is van mening dat de prijs in geval van heterogene diensten niet geafficheerd moet worden.
Het is onze wens om tot een efficiëntere samenwerking te komen tussen de Economische Inspectie en het BIV. Het BIV heeft de minister dan ook de vraag gesteld om de PV’s van de Economische Inspectie aan het BIV te bezorgen. Op die manier kunnen wij ons als constructieve partner verder blijven inzetten om jullie gericht te blijven informeren, vormen en sensibiliseren op basis van concrete vaststellingen en/of overtredingen.
We vinden elke overtreding er een te veel maar we gaan niet wild in het rond schieten. We kiezen ervoor om gericht actie te ondernemen op basis van volledige, genuanceerde en transparante informatie die we op 1 maart hopen te krijgen. We houden jullie alvast op de hoogte.
Verder vragen we ook de concrete cijfers inzake vervolgingen/veroordelingen op. Want het is onduidelijk wat er met de PV’s van de Economische Inspectie gebeurt. Worden deze voor de rechtbank gebracht en zo ja, hoeveel veroordelingen spruiten hieruit voort?
Het BIV sensibiliseert haar leden sinds jaar en dag. Op onze website is een specifieke themabundel voorzien waarbij de verschillende items worden behandeld waarvoor de Economische Inspectie bevoegd is (prijsaanduiding, KBO, vermeldingen op website, KB bemiddelingsopdrachten, witwaspreventie).