Dit nieuws is 7 jaar oud en is mogelijk niet meer actueel. Consulteer het nieuwsoverzicht voor up-to-date nieuws.

Terug naar het overzicht

BIV betreurt nieuwe uithaal van Peeters naar vastgoedsector

donderdag 13 april 2017

Mensen die aan het bespreken zijn
©BIV

Vandaag kopte Het Nieuwsblad: "Peeters legt immosector aan de ketting na negatief rapport". Ook in Gazet van Antwerpen verscheen een gelijkaardig artikel. We stellen vast dat minister Peeters, na het voortijdig in de pers naar buiten brengen van de resultaten van de Economische Inspectie in februari, ondanks het door ons gevraagde overleg toen, ook nu opnieuw in de media uithaalt naar de sector. Nochtans had het BIV op 1 maart een constructief overleg met het Kabinet Peeters.

Op dat overlegmoment formuleerde het BIV enkele suggesties en opmerkingen om in de toekomst nauwer samen te werken rond initiatieven waarbij de consument meer rechtszekerheid zou krijgen. De teneur van dat overleg was nochtans positief. Het is dan ook erg jammer dat Peeters nu opnieuw in de pers naar de sector uithaalt. Bovendien stellen we vast dat de zes pistes die Peeters naar voor schuift helemaal niet nieuw zijn. Het BIV zal de minister naar aanleiding van dit bericht dan ook opnieuw over de zaak aanschrijven. 

Zo is het sinds geruime tijd verplicht om het voorschot op een derdenrekening te storten. Ook moet op heden de opdracht duidelijk omschreven zijn. 4 op de 5 makelaars doet dit overigens correct. Daarnaast wil hij duidelijkheid omtrent de vereiste attesten, de prijs en wie ze aanvraagt, maar ook die zaken moeten op vandaag in de bemiddelingsovereenkomst worden opgenomen. En ook de andere pistes die de minister poneert gaan grotendeels terug op verplichtingen die reeds in voege zijn. De uitgebreide deontologie stelt duidelijk vast aan welke regels de makelaar zich moet houden en wordt door onze diensten zorgvuldig gecontroleerd.

Het BIV beklemtoont dat ze blijft openstaan voor overleg en dat ze mee wil nadenken om de huidige richtlijnen en maatregelen verder bij te schaven. We willen daarbij de consument ondersteunen, maar zeker ook de makelaars!