Eubelius Talks Real Estate | Vastgoed en duurzaamheidswetgeving
Beschrijving
De wetgeving omtrent duurzaamheid in vastgoed is volop in beweging, en legt tal van nieuwe verplichtingen op voor nieuwe projecten en voor de renovatie van bestaande gebouwen.
Maar wat zijn nu precies de juridische uitdagingen van deze energietransitie, zowel binnen het appartementsrecht, onder meer inzake de (on)mogelijkheid tot renovatie van bestaande gebouwen, als voor niet-residentieel vastgoed?
Programma
In deze sessie staan we stil bij een aantal wetgevende evoluties op het vlak van vastgoed en duurzaamheid. We bekijken de juridische uitdagingen bij energietransitie binnen het appartementsrecht, voor enerzijds bestaande gebouwen en anderzijds nieuwe projecten, en de EPC-en renovatieverplichtingen m.b.t. niet-residentieel vastgoed.
Tijdens de uiteenzetting komen concreet de volgende onderwerpen aan bod :
- Nieuwe projecten onder appartementsmede-eigendom
- Relevante wetgeving
- Aandachtspunten voor de basisakte
- ESCO’s en zakelijke rechten
- Renovatie van bestaande gebouwen
- Wetgevend initiatief
- Vereiste meerderheden voor renovatiebeslissingen
- Wettelijke erfdienstbaarheid voor optimalisatie van infrastructuur
- Renovatieverplichtingen
- Toepassingsgebied
- EPC-verplichtingen
- Renovatieverplichtingen
Docenten
Eva Milants legt zich voornamelijk toe op M&A, kapitaalmarkttransacties en de juridische structurering van (complexe) transacties in een vastgoedcontext. Eva heeft een bijzondere expertise opgebouwd in de structurering en oprichting van (vastgoed)fondsen.
Eva is gastdocent in het postgraduaat vastgoedkunde aan de KULAK/Universiteit Leuven en in het postgraduaat vermogensbeheer aan de Ehsal Management School (waar ze een expert is op het gebied van investeringen via vastgoedvehikels). Eva spreekt regelmatig op verschillende seminaries en heeft een bijzondere expertise op het vlak van renovatieverplichtingen.
Siel Demeyere legt zich voornamelijk toe op het vastgoedrecht en verbintenissenrecht met een bijzondere focus op zakenrechtelijke structurering en transacties. Siel heeft ruime ervaring in de structurering van decentrale energieprojecten (warmtenetten, PV-installaties, windturbines), nutsleidingen en parkmanagement. Haar transactionele ervaring omvat ook talrijke sale- and-lease-back transacties.
In haar doctoraatsonderzoek bestudeerde Siel de verplichtingen verbonden aan zakelijke rechten (‘kwalitatieve verbintenissen’). Ze werkte als doctoraatsbursaal aan de KU Leuven Campus Kortrijk (2014-2018) en als assistent aan het Instituut voor Goederenrecht (2018-2019) en is daar nog steeds verbonden als vrijwillig wetenschappelijk medewerker.
Siel is auteur van academische publicaties en spreekt op juridische congressen en seminaries. Ze ontving ook academische prijzen, waaronder de Ius Commune Prize en de TPR Prijs.
Leerdoelen
Deelnemers inzicht verschaffen in
- De (on)mogelijkheid tot renovatie van bestaande appartementsgebouwen
- De uitdagingen bij het optimaliseren van de duurzaamheidsaspecten binnen een nieuw appartementsgebouw]
- De evoluties in de regels rond EPC- en renovatieverplichtingen voor niet-residentiële onroerende goederen
Deelnemers in staat stellen om
- De wettelijke beperkingen van het appartementsrecht op renovatie van gebouwen aan te duiden en het wetgevend initiatief hierrond te kennen
- De juridische knelpunten te herkennen en correct aan te pakken bij het opzetten van de juridische structuur rond een appartementsmede-eigendom
- De verplichtingen op het vlak van EPC-vereisten en renovatie in het kader van vastgoedtransacties te kunnen inschatten