Terug naar het overzicht

Circulair Real Estate

Betalend

Beschrijving


De opportuniteiten van circulariteit binnen renovatie en nieuwbouw

Door hoge interesten wordt er minder gebouwd en aangekocht. Europa verplicht bedrijven om duurzaamheidsrapportages (zoals ESG, CSRD, taxonomie etc.) te doen en scope 3-emissies in kaart te brengen. Hoe kunnen we de CO2-impact van materialen terugdringen? En hoe meten we dit? Volop kansen om te investeren in circulaire en biobased materialen. Opportuniteiten wat circulariteit bevordert. België kan via NextGenEU en het LIFE-programma investeren in groene en digitale transities, met focus op renovatie en circulaire economie. Grote bedrijven streven naar duurzame gebouwen. Het is essentieel dat vastgoedprofessionals deze trend volgen en inzetten op hoogwaardige renovaties, circulair en met biobased materialen om zo (erfgoed)gebouwen klimaatneutraal en toekomstgericht te maken. Genoeg redenen om vol in te zetten op circulariteit!

12.00    Ontvangst conferentie en netwerklunch 

13.15    Welkom door moderator Brigitte Mouligneau, Vlaanderen Circulair 

13.25      Panelgesprek: De Dilemma’s- Herontwikkeling vs nieuwbouw- Financiering vs waarde- Risico’s vs. Aansprakelijkheid en garanties

  • Peter De Wilde, Administrateur-Generaal, Agentschap Onroerend Erfgoed 
  • Davy Demuynck, CEO, ION 
  • Hein van Tuyl, Managing Director, EPEA Benelux 

14.15    Het begint bij het gebouw

Grote bedrijven streven meer en meer naar duurzame gebouwen. Waarom zou je juist moeten kiezen voor duurzame en circulaire panden? Hoor de visie van:

Koen Tengrootenhuysen, Directeur Real Estate, Business Development & Public Affairs, Decathlon

14.30     Duurzame rapporteringen – Wat is het, wat zijn de mogelijkheden qua circulariteit en hoe zou het in het voordeel kunnen werken?

Met welke regels moeten we rekening houden op de korte en middellange termijn? De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is begin dit jaar al van kracht gekomen voor grote organisaties. Per 2027 geldt dit ook voor kleinere beurgenoteerde Europese kmo’s. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de Europese taxonomie en is er ook (nieuwe) verslaglegging rondom de carbon footprint; Scope3. De wetgeving is van invloed op de verslaglegging en de relaties in de keten, zoals afnemers en leveranciers. Welke inzichten en opportuniteiten kan het uw organisatie opleveren? En wat kan circulariteit hierin betekenen?

  • Stephan Vandermolen, Deputy Advisor Competentie centrum Sustainability & Circulaire Economie, VBO-FEB 
  • Thomas De Cuyper, Managing Director, PwC 

 

15.00      Break   

 

15.45    Praktijkcasus 1: Circulaire herbestemming - Belpairegebouw, BrusselDe Hoor alles over de ervaringen die ze hebben opgedaan tijdens de bouw en inhuizing van het onlangs geopende Belpaire gebouw. Wat kunnen we uit dit project leren voor volgende projecten? Hoe is de aanpak anders geweest? Hoeveel is er gerecupereerd? Wat kunnen we leren van deze herontwikkeling om anders te gaan bouwen?Project ZIN kan gezien worden als een belangrijk pilootproject. Hoor meer over de lessons learned en ontvang tips welke je mee kunt nemen in jouw circulaire project.

  • Nadine Böve, Projectmanager Bouwprojecten, Het Facilitair Bedrijf 
  • Wim Plaum, Project Director, Befimmo Real Estate Group 

 

16.10     Praktijkcasus 2: Circulair en biobased woon-werkproject Tannat

Hoe bouwen we natuurvriendelijk? Hoe kunnen we Co2-impact van materialen terugdringen? Met houtbouw en biobased materialen? En hoe meten we dit? In Molenbeek is de bouw van 79 appartementen in een vergevorderd stadium. Bij deze duurzame woningen wordt rekening gehouden met duurzame, afbreekbare materialen en het project wordt hiermee zoveel mogelijk Co2 neutraal.

Wat is de link tussen biobased en circulair?Camille Mommer, Co-founder Natura Matter en Earth, Plant & Fiber

Hoe gebruiken we biobased materialen op grote schaal? Wat zijn de lessons learned en levert dit ook echt wat op? Panelgesprek met:

  • Stijn Nevens, Project Manager, Democo
  • Bart Vanden Driessche, Founder-Architect, BLAF Architect 

 

16.45     Afsluiting moderator en netwerk drinks

Eendaags
Erkende uren 2,5
Taal Nederlands
Lesgever(s) Peter De Wilde, Davy Demuynck, Hein van Tuyl, Koen Tengrootenhuysen, Brigitte Mouligneau, Thomas De Cuyper, Stephan Vandermolen, Stijn Nevens, Bart Vanden Driessche, Camille Mommer, Nadine Böve, Wim Plaum.
Interessant voor Bemiddelaar & Syndicus
Periode 10/10/2024

Locatie en datum


Datum Tijd Locatie Vrije plaatsen Inschrijven
10/10/2024
12:00 - 18:00 Havenlaan 86, 1000 Brussel 100 Inloggen

Datum

10/10/2024

Tijd

12:00 - 18:00

Locatie

Havenlaan 86, 1000 Brussel

Vrije plaatsen

100

Inschrijven

Inloggen
Management Producties

Georganiseerd door
Management Producties

Inschrijven