25/06 O Tweede verblijven in het binnen- en buitenland: zonder de juiste kennis een financiële valkuil?
Beschrijving
Droomt u van een vakantiehuis aan de Belgische kust, een chalet in de Ardennen of een zonnig optrekje in het zuiden van Europa? Een tweede verblijf is niet alleen een luxueuze investering, maar ook een fiscale uitdaging. Hoe zit het met de belastingen, de aangifte en de regels in België of in het buitenland?
Om de financiële lasten van een vakantiewoning te verlichten, kiezen veel mensen ervoor om deze te verhuren. Dankzij digitale platforms zoals Airbnb is het tegenwoordig eenvoudig om de verhuur zelf te regelen. Toch is het essentieel om de fiscale gevolgen van deze verhuur niet over het hoofd te zien.
Tijdens dit seminarie worden de belangrijkste fiscale aandachtspunten en nieuwigheden besproken die van belang zijn bij de verhuring van een vakantiewoning, zowel in België als in het buitenland. U krijgt hierbij een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in de fiscale rechtspraak.
Het seminarie wordt opgedeeld in drie delen.
In het eerste deel wordt er dieper ingegaan op de verhuur en verkoop van tweede verblijven gelegen in België. Hierbij komen volgende vragen aan bod:
- Wat is een tweede woning?
- Hoe worden tweede verblijven belast in de personenbelasting? Wordt er een onderscheid gemaakt naargelang het wel of niet verhuurd is? Beroepsmatige vs privé-verhuur?
- Wat als de woning gemeubeld wordt verhuurd?
- Wat als er bijkomende diensten worden aangeboden?
- Van welke fiscale stimulansen kunnen tweede verblijven genieten?
- Hoe moeten de inkomsten uit tweede verblijven verwerkt worden in de aangifte personenbelasting?
- Wat bij verkoop?
Tijdens het tweede deel van het seminarie verkennen we uitgebreid de verhuur en verkoop van tweede verblijven in het buitenland (van de meest courante vakantielanden zoals Frankrijk, Nederland, Spanje, …) met focus op de specifieke fiscale en juridische aspecten. Hierbij is het belangrijk om de verdeling tussen onroerende en roerende inkomsten goed te begrijpen. Vooral bij de verhuur van een vakantiewoning in het buitenland vereist dit een extra zorgvuldige analyse van de roerende inkomsten.
Populaire vakantielanden als Spanje, Frankrijk en Italië hanteren sinds kort strengere regels voor de verhuur van tweede verblijven. Tijdens dit seminarie krijgt u een toelichting van deze nieuwigheden. Waarop moet u letten?
Verder komen o.a. volgende vragen aan bod:
- Hoe worden de inkomsten van verhuring belast?
- Wordt er rekening gehouden met een dubbelbelastingverdrag? Wat als er geen dubbelbelastingverdrag werd afgesloten met het land waarin de vakantiewoning is gevestigd?
- Wat als de woning gemeubeld wordt verhuurd? Hoe ziet de fiscale verwerking er dan uit? Welk standpunt neemt de Belgische fiscus in voor de verhuur van meubilair? Kan de verhuur van meubilair aanleiding geven tot dubbele belasting?
- Moet er gecontroleerd worden of er aan de voorwaarden voor de ‘vrijstelling met progressievoorbehoud’ is voldaan?
- Moeten we ook rekening houden met vermogensbelasting in het buitenland, en zo ja, hoe kunnen we deze vermijden c.q. reduceren?
- Wat bij een verkoop?
In het derde en laatste deel wordt er ingegaan op de aspecten van schenkbelasting en erfbelasting. Het bezitten van een tweede verblijf kan aantrekkelijk zijn, maar wat als u het wil overdragen naar de volgende generatie, of wat als u onverwacht overlijdt? In veel landen gaat het over een stevig kostenplaatje. In dit seminarie krijgt u antwoord op volgende vragen:
- Waar moet ik deze belastingen betalen, in het land waar ik woon, of in het land waar de woning gelegen is, of misschien zelfs in beide?
- Kan ik mijn vastgoed al plannen op het moment van aankoop?
- Werkt de in België zeer gesmaakte techniek van gesplitste aankoop in vruchtgebruik en blote eigendom ook door in het buitenland?
- Maakt het een verschil als ik koop met een vennootschap?
- Is het aangaan van een krediet interessant?
- …
Een tweede verblijf kan een droom zijn, maar zonder de juiste kennis kan het ook een financiële valkuil worden.